Transgender pioniers

geplaatst op 10 Dec, 2013

Is dat nu een kut, het lijkt wel of je een boom gerooid hebt…!

Aaïcha Bergamin schijnt dit gezegd te hebben tegen de chirurg die verantwoordelijk was voor haar geslachtsaanpassende operatie. Ze was een van de eerste transgenders die begin jaren zeventig in Nederland geopereerd werden. In haar memoires beschrijft ze het resultaat: een groot opgezwollen gat zonder schaamlippen dat ernstig ontstoken was. Pas na ‘herstelwerkzaamheden’ in een Londense kliniek kon ze gaan genieten van haar nieuwe lijf.
Als ik de verhalen lees ben ik blij dat mijn vader onder het mes gaat in een tijd dat het wiel niet meer uitgevonden hoeft te worden. Als Monica eerder uit de kast was gekomen had dat anders kunnen zijn. Maar in de jaren zeventig was mijn vader met hele andere dingen bezig. Carrière, huwelijk, kinderen. Hij had geen idee dat dit soort dingen mogelijk waren.
Ik vraag me wel eens af hoe het leven van mijn vader eruit had gezien als het anders was gelopen. In deze prachtige uitzending van het geschiedenisprogramma Andere Tijden vertellen transgenders van het eerste uur over hun ervaringen.

In deze video zie je Aaïcha in 1989.

 
Nagekomen bericht: Aaïcha Bergamin overleed in juni 2014, 84 jaar oud.

reageer